Prof. Lieve Van Hoof (UGent) neemt enkele aspecten van de oudheid kritisch onder de loep.
Cursus Davidsfonds Academie op dinsdag 26 november, 3 december en 10 december van 14u00 tot 16u15 in Hotel Shamrock, Euromarktlaan 24, Tielt.
Het oude Griekenland en Rome zijn zeer bepalend geweest voor onze Europese cultuur, en die invloed zindert tot op vandaag na. In drie lessen neemt Lieve Van Hoof enkele aspecten van de oudheid kritisch onder de loep. Op die manier wil ze een nieuwe blik werpen op oude geschiedenis.
Een eerste aspect wordt gevormd door de vele mythes die ons vanuit de oudheid zijn overgeleverd. Hierbij is er aandacht voor letterlijke mythes, zoals die van Romulus en Remus, maar ook voor figuurlijke mythes zoals die van de ‘Griekse democratie’. Waar ligt met andere woorden de grens tussen mythe en geschiedenis?
Na dit kritische overzicht van de geschiedenis van het antieke Griekenland en Rome ligt de focus op de plaats en rol van beelden in de publieke ruimte. Lieve Van Hoof vertrekt hiervoor vanuit het beroemde beeldhouwwerk De Tirannendoders. Ze gaat in op de fascinerende geschiedenis van dit beeld, van de oudheid tot de twintigste eeuw, en op de mythes die erdoor ontstonden.
Tot slot wordt er ingezoomd op autocratie, bureaucratie en lobbying in het laat-Romeinse Keizerrijk. Het bestuur van dit immense rijk lag in handen van één man, de keizer. Maar hoe kon die keizer weten welke problemen en uitdagingen er waren in de diverse delen van zijn rijk? Op welke manier kwamen keizerlijke wetten tot stand en werd hun implementatie gegarandeerd? Hoe konden provincies, steden en individuen keizerlijke beslissingen beïnvloeden? En hoe ging dit alles in z’n werk zonder moderne transport- of communicatiemiddelen? Je ontdekt het allemaal in deze cursus.
Prof. dr. Lieve Van Hoof is hoogleraar aan de Universiteit Gent. Na het behalen van haar doctoraat (KU Leuven, 2006) werkte zij aan de universiteiten van Exeter, Oxford, Bonn en Göttingen, alvorens in 2017 in Gent benoemd te worden. Op basis van haar drievoudige opleiding als classica, historica en politicologe, bestudeert zij de politieke en maatschappelijke rol van Griekse en Latijnse teksten onder het Romeinse Keizerrijk. Momenteel focust zij met haar onderzoeksteam op laat-antieke Griekse en Latijnse briefcollecties en wat deze ons kunnen leren over lobbyen in de Late Oudheid (ca. 300 - 500 na Chr.). Ze heeft onder andere verschillende boeken gepubliceerd bij Oxford en Cambridge University Press, kwam met haar onderzoek al meermaals in de media, en was voorzitster van de UGent Postdoc Community en de Jonge Academie. Ze werd onderscheiden met een UGent Hermes-prijs, de prijs van Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, en een Buitengewoon Hoogleraarschap aan Stellenbosch University.