![](/l/library/download/urn:uuid:55d72c2f-7c18-48ec-906f-76e776ac1e85/20220703_120338+b.jpg?scaleType=6&width=1412&height=635)
Willy Nachtergaele
Rasverteller Willy Nachtergaele brengt ons zijn nieuwe voordracht "Van Eyck tot Einstein". Willy wordt bijgestaan door zijn 'compagnon de route' Alex Colpaert die instaat voor de techniek.
Onze reis in de tijd begint in Brugge in het atelier van Jan Van Eyck, en brengt ons via het Italiaanse Firenze en Engelse Lincolnshire tot bij Einstein in het Amerikaanse Princeton.
Op het eerste zicht lijken kunst en wetenschap twee totaal verschillende en moeilijk te rijmen disciplines. De geschiedenis leert echter dat deze stelling niet klopt.
De wetenschap die zich vanaf de renaissance in West-Europa met sneltreinvaart ontwikkelde, had aanvankelijk nauwe banden met de kunstwereld. Kunst werd in de middeleeuwen eerder als ambacht beschouwd waarin wetenschap en techniek een belangrijke rol speelden.
In de voordracht wordt het werk van Jan Van Eyck vanuit wetenschappelijk standpunt benaderd en wordt een antwoord gegeven op de vraag: "waren de gebroeders Van Eyck alchemisten?"
Vertrekkend vanuit het schilderij "Madonna met kanunnik Joris Van der Paele" tonen we hoe vooral de natuurkunde zich in de voorbije 600 jaar ontwikkelde. We besteden daarbij aandacht aan enkele uitzonderlijke wetenschappelijke geesten zoals Galilei, Newton en uiteraard Albert Einstein. Aan de hand van boeiende anekdotes en enkele eenvoudige experimenten wordt in mensentaal uitgelegd hoe wetenschap eigenlijk werkt.
En wat betekent Einsteins uitspraak "tijd is een relatief begrip" in de praktijk? Tevens staan we stil bij het belang van de wetenschap voor de maatschappij: wat zouden we missen in ons dagelijks bestaan als Einstein er niet was geweest?
Geïnteresseerd in kunst en wetenschap? Of hou je gewoon van een goed verhaal? Dan mag je deze voordracht zeker niet missen!