Het strijdtoneel van Europa. De Zuidelijke Nederlanden onder Spaans, Oostenrijks en Frans bewind
Edward De Maesschalck over de bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden onder Spaans, Oostenrijks en Frans bewind.
Na de Tachtigjarige Oorlog beleeft Nederland zijn Gouden Eeuw. Ondertussen rekent het Zuiden af met rampen en oorlogen. Onder Lodewijk XIV rukken de Fransen op en palmen grote stukken van de Zuidelijke Nederlanden in. Het is Willem III, stadhouder in Nederland en koning van Engeland, die de Fransen tot staan weet te brengen. In 1713 belandt het Zuiden in Oostenrijkse handen. Maar in 1794 komen de Fransen terug en hechten het land aan, tot de Slag bij Waterloo in 1815 er anders over beslist.
Tijdens die woelige periode worden opmerkelijk veel fraaie gebouwen opgetrokken: gildehuizen, kerken, abdijen, kastelen ... De bevolking verdubbelt, er worden steenwegen aangelegd en kanalen gegraven, de kant- en katoenindustrie bloeit, de eerste steenkoolbekkens ontstaan en de intensieve landbouw wordt een voorbeeld voor Europa. Ondanks de ellende en de oorlog behoudt het Zuiden zijn veerkracht en wekt het de naijver op van de buurlanden. Edward De Maesschalck doet je die paradox uit de doeken.
Dr. Edward De Maesschalck, doctor in de geschiedenis, werkte bij de VRT als programmamaker en interviewer, en als programma-adviseur bij Canvas. Hij is auteur van verschillende historische boeken: Oranje tegen Spanje, De Bourgondische vorsten en De graven van Vlaanderen. In 2020 verscheen Het strijdtoneel van Europa (1648-1815). Hij is ook reisleider voor Davidsfonds Cultuurreizen.
Dinsdag 12 maart, 19 maart en 26 maart 2024 van 14u00 tot 16u30 in Hotel Shamrock, Euromarktlaan 24, Tielt.